3 ABRIL DIA D’ACCIÓ GLOBAL CONTRA ELS PARADISOS FISCALS

 

MANIFEST EN EL DIA D’ACCIÓ GLOBAL CONTRA ELS PARADISOS FISCALS. 3 ABRIL 2019

Avui, 3 d’abril de 2019, és el dia d’Acció global contra els mal anomenats paradisos fiscals, en realitat han de dir-se caus o refugis fiscals que és la traducció literal de l’original anglès “tax havens”.

Els refugis o caus fiscals són territoris o estats amb normes fiscals i jurídiques al servei de les grans empreses i capitals, que es beneficien d’elles donada la llibertat absoluta de moviments de capital en el món. Són eines de redistribució de les rendes, del treball cap als beneficis del capital, així com de depredació del planeta i això de diverses formes:

Mitjançant el frau l’evasió i elusió fiscal, minimitzen els ingressos fiscals dels estats, necessaris per a l’educació, la sanitat, les pensions i prestacions públiques, els diversos serveis socials i la promoció de l’economia. En aquest sentit també és important assenyalar que al nostre país els ingressos fiscals són 8 punts inferiors a la mitjana de països de la UE, a causa de les bosses de frau i falta de mitjans necessaris per a perseguir-ho, i a un sistema fiscal regressiu i injust, on la fiscalitat efectiva càrrega a les famílies amb més del 82% dels impostos, mentre la recent memòria de recaptació de la Agència tributària, AEAT, informa que les grans empreses paguen de mitjana la minsa xifra del 6% dels seus beneficis, la gran banca sol el 2’9% i les grans constructores el 1’2% i això en gran part a causa dels refugis fiscals.

Són plataformes mundials de negocis i inversions especulatives. En aquest sentit cal recordar que alberguen prop del 60% del comerç mundial, el qual es dona entre capçaleres i filials de grans empreses exportadores situades en aquests territoris per a evitar pagar impostos. Cal recordar que grans fons d’especulació immobiliària com Blackstone, les socimis, o empreses de mobilitat com Uber o Cabify tenen allí les seves seus fiscals per a no pagar impostos. Cal recordar que allí s’allotgen els grans inversors institucionals: grans bancs, fons especulatius, fons de pensions o asseguradores, que creguin des d’aquestes plataformes una economia de casino molt superior a l’economia productiva i que aquesta especulació internacional, desregulada i que no paga impostos crea inestabilitat i crisis econòmiques que acabem pagant la ciutadania.

A través d’ells es fa negoci i especula amb els diversos productes financers, les matèries primeres, aliments, béns comuns bàsics o serveis públics. Les divises, els bons,  les accions, el deute dels estats, els productes derivats;  Els aliments, l’aigua, les emissions de CO2, els hidrocarburs, els boscos, les terres estranyes, la sanitat. Tot és objecte d’especulació, en general, avui qualsevol bé o servei pot constituir una base o actiu especulatiu a l’arbitri d’una economia desregulada, especulativa i depredadora de la societat i del planeta.

A través d’ells les màfies internacionals i la criminalitat organitzada en general, la corrupció privada i política o el terrorisme internacional, renten els guanys dels seus delictes i crims.

Hem d’assenyalar que especialment són els països en desenvolupament o empobrits els més castigats per l’existència d’aquests refugis fiscals.

Fem manifesta la nostra indignació per l’existència i condescendència institucional respecte d’aquests territoris opacs, al servei de les grans empreses i fortunes, que aprofundeixen la bretxa de la desigualtat en el món, soscaven els drets humans, econòmics i socials més bàsics, creant pobresa, indefensió i vulnerabilitat en gran part de la humanitat.

És per tot això que ens manifestem a Barcelona davant l’Oficina de representació de la Comissió Europea, per a, visibilitzar la nostra indignació i demanar es traslladi al Consell de la Unió Europea l’exigència de major rigor tècnic en la valoració que fa des del 5 de desembre de 2017 en les successives revisions de les seves llistes negra i grisa de territoris fiscalment no cooperants, al mateix temps que transparència en els criteris que empra i de les negociacions efectuades amb els diferents països. Donats els resultats, considerem que el Consell està emprant criteris polítics i no tècnics per a exonerar de la seva llista de refugis fiscals a diversos països de la Unió Europea, que de facto funcionen com a tals, donant-los un estatus d’honorabilitat que no posseeixen, així com exonera a altres territoris i estats molt agressius en matèria fiscal en el Món i que no figuren en la seva llista negra. Al mateix temps que exigim sancions comercials i econòmiques als territoris offshore i no cooperants.

No descansarem fins a l’abolició total dels refugis fiscals, eines al servei d’un capitalisme fonamentalista i depredador de les societats i del planeta.

 

Check Also

Sareb: el reflejo de un fracaso público

Sareb: el reflejo de un fracaso público

Casi la mitad de las viviendas de Sareb están vacías mientras miles de personas enfrentan …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *