18 març 2015: Accions transnacionals contra la gala inaugural del Banc Central Europeu
El BCE és una Agència pública suposadament independent, i és cert, ho és de la influència ciutadana, no en canvi del poder dels diners i les finances. Això provoca que les seves polítiques siguin greument nocives per a la ciutadania europea, treballadors, dones, sectors empobrits i la major part de la humanitat i del planeta viu.
PER QUÈ HEM DE COMBATRE LES POLÍTIQUES DEL BANC CENTRAL EUROPEU
– Perquè produeix la concentració de la renda i la riquesa (a favor dels de dalt i en contra dels de baix); així el negoci del BCE a través de la troika té com a resultat polítiques d’austeritat en contra de la major part de la ciutadania.
– Perquè sosté una gran quantitat de persones empobrides al Sud global; amb els diners barats del BCE es finança l’especulació amb aliments i matèries bàsiques que provoca fam i misèria a una gran part de la població mundial.
– Perquè l’euro, en la seva forma actual, és un projecte imperialista; en aquest tipus de projectes la majoria ha de pagar pels enormes beneficis d’una minoria, i aquest sistema mundial no és just.
– Perquè les polítiques del Banc Central Europeu condueixen a noves situacions de crisi; mentre molts països de la UE encara pateixen per bombolles que han explotat, en d’altres s’inflen de noves, com per exemple en el mercat immobiliari d’Alemanya.
– Perquè els diners no tenen perquè ser dolents si van a parar a les mans correctes; el BCE té prohibit donar crèdit directament a les institucions públiques dels països de la UE, encara que els diners es necessiten per al finançament dels projectes públics i importants per al seu futur.
– Perquè segresta els governs per obligar-los a mantenir polítiques d’austeritat; en comunicacions secretes el BCE exigeix als governs efectuar polítiques d’austeritat en el marc de les negociacions de la troiKa, mentre els amenaça amb deixar-los secs, és a dir sense finançament per atendre les seves necessitats bàsiques i immediates.
– Perquè fa servir la intriga i els lobbys a favor de la indústria financera; el BCE es compromet massivament per fer acceptables productes financers tòxics, com els que han provocat l’última crisi financera.
– Perquè no està subjecte a cap control democràtic; fundat en l’auge del neoliberalisme es postula com a independent de les institucions públiques, fet que el fa totalment depenent del poder privat dels diners i les finances. Per això la crítica de les polítiques del BCE es converteix en tabú i se l’eximeix d’un control real i fidedigne de les seves activitats.
– Perquè no són transparents; molts documents del BCE són secrets.
– Perquè deixa molts dubtes sense resoldre sobre el balanç de la seva activitat i ni tan sols gestiona bé els seus propis diners; seguint les informacions dels mitjans de comunicació les despeses de construcció del nou edifici del BCE s’han disparat dels 500 milions pressupostats als 1.200 milions d’euros finals.
Tot i que la crítica al BCE mereixeria un llibre sencer, hem volgut començar per aquest breu resum.
Font: Blockupy