Les polítiques territorials aplicades a Catalunya des de fa algunes dècades, estan transformant l’aspecte del territori al impulsar el creixement continuat i agressiu de la construcció d’habitatges i les infrastructures.
Darrera de la pretesa sostenibilitat territorial que defensen actualment les institucions, es potencien les polítiques econòmiques inspirades per la Comissió Europea, la OCDE, la OMC, etc., dins d’un sistema econòmic que aposta decididament per aplicar el creixement il·limitat de la producció a costa dels elements més dèbils, com els treballadors els recursos i el territori. Ens concentrarem en l’afectació del neoliberalisme sobre el territori de Catalunya sense oblidar la resta d’agressions territorials i socials que apareixen arreu.
És un objectiu potser massa ambiciós ja que la informació de que es disposa és dispersa, densa, discutible i difícil d’agrupar per temes, però malgrat tot espero que aquestes idees sobre el territori i el neoliberalisme a Catalunya ajudin a clarificar la problemàtica, a construir alternatives i engresqui al debat amb noves aportacions .
Els factors que relacionen el territori i el neoliberalisme s’han agrupat en els següents capítols:
Capítol I. La deslocalització com a factor impulsor d’infrastructures.
Capítol II. La motorització com a model de mobilitat.
Capítol III. L’impuls econòmic dels països de la UE a través de les infrastructures.
Capítol IV. La planificació territorial com a factor determinant de l’habitatge i de la societat.
En aquests capítols es valoren els efectes negatius que sobre el territori ocasionen diversos sectors productius com la indústria automobilística, les infrastructures, autopistes i l’alta velocitat, així com la influència de la construcció d’habitatges. Finalment es dedica un capítol a apuntar algunes idees sobre planificació. S’apunten diverses alternatives a cada problema i s’analitza també perquè des de les administracions no les consideren adequades, ja que persegueixen un model diferent de societat.