Curs “Capitalisme Verd: Una via morta”

Curs “Capitalisme Verd: Una via morta”
Caixa d’eines contra la mercantilització de l’ecologisme

Dates: Dissabtes 21/09 – 05/10 – 19/10 de 2019
Horari: 11:30 – 18:30 (11:00 – 11:30 Esmorzar // 14:00 – 15:30 Dinar)
Lloc: La Lleialtat Santsenca, carrer d’Olzinelles 31, Barcelona i Centre Social de Sants, carrer d’Olzinelles 30, Barcelona (tarda del 5 d’octubre)
Assistents: 50 persones
Per Inscripcions: Omplir el formulari d’aquest enllaç

21/09 Primera Jornada: fins aquí hem arribat

11:00-11:30| Esmorzar – presentació
11:30-12:30| Col·lapse: Anàlisi científic i social del futur present
                     Amb Pedro Prieto
12:45-14:00| Activitat: Amb tots els ets i ODS: crítica als Objectius de Desenvolupament Sostenible
14:00-15:30| Dinar popular
15:30-16:45| Ecologisme. Un viatge de l’activisme als consells d’administració
                      Amb Samuel Martín-Sosa
17:00-18:30| Activitat: Com la publicitat construeix el nou ecologisme de mercat?
                      Amb Gala Arias

05/10 Segona Jornada: recursos finits en un planeta finit

11:00-11:30| Esmorzar -presentació
11:30-12:30| Alimentació: La crisi productiva global al teu plat
                     Amb Gabriela Vázquez Macías
12:45-13:30| Aigua: Un bé comú cada cop més escàs
                     Amb Míriam Planas
13:30-15:00| Dinar popular
15:00-16:00| Energia: Una (altra) transició traumàtica: dels fòssils a les renovables?
                      Amb Luis González Reyes
16:15-17:15| Materials: Del peak oil al peak everything
                     Amb Luis González Reyes
17:30-18:30| Activitat: desmuntem el cotxe elèctric, peça a peça

19/10 Tercera Jornada: una altra fi del món és possible

11:00-11:30| Esmorzar -presentació
11:30-14:00| Alternatives: Ecologisme social o barbàrie
                     Amb Jorge Riechmann
14:00-15:30| Dinar popular
15:30 – 18:30| Tancament. I què fem amb tot plegat?

      • Activitat: Construïm alternatives
      • Activitat: Temps de conclusions

Per què aquest curs?

La humanitat es troba, segurament, davant d’un dels seus majors reptes: el col·lapse climàtic i el civilitzatori. Més enllà del futur del planeta, el problema al que ens enfrontem és la pròpia supervivència de la nostra i la resta d’espècies del planeta.

Un repte majúscul que pas a pas ha anat guanyant importància en les agendes d’administracions, empreses, partits polítics i moviments socials. Tot i el negacionisme d’algun sectors, la gran majoria de la població mundial ha entès, com a mínim, que tenim un problema, un gran problema.

La qüestió ara mateix és com ens en sortirem. I és justament aquí on tenim el combat ideològic. Des d’ATTAC Catalunya volem participar en aquest debat oferint el curs “Capitalisme Verd: Una via morta”. El mateix sistema econòmic i social que ens ha portat al desastre ara ens ofereix una sortida de cotxes elèctrics, energies renovables perfectes, reciclatges màgics, creixement il·limitat i recursos per a tothom.

Aquest curs té la voluntat de dotar d’eines per tal de reconèixer què és el capitalisme verd, quines són les seves propostes, els seus límits, què hi ha darrere del ‘greenwashing’ i per què més que una solució és part del problema.

A qui està dirigit aquest curs?

A tothom que estigui preocupat i sensibilitzat pel canvi climàtic i les seves conseqüències. Especialment a aquelles persones que participin en espais socials i polítics i que considerin la lluita pel clima un eix transversal que interacciona amb la resta de lluites.

A tota aquella gent que els hi genera dubtes la posició de grans empreses dibuixant un futur “verd” sense explicar què hi ha darrera d’aquesta mercantilització de l’ecologisme.

En definitiva, a tothom preocupat per conèixer com serà el futur proper o el present no massa llunyà.

Quina serà la metodologia del curs?

Els participants (un màxim de 50 persones) rebran classes magistrals (teoria) i treballaran en grups (casos pràctics i problemes concrets) que després es discutiran conjuntament per construir conclusions.

També es posarà a disposició dels participants bibliografia, textos i vídeos que s’hauran de treballar prèviament a casa per facilitar després el curs presencial.

Característiques del curs

  • Durada: 21 hores
  • Dates: 21 de setembre, 5 d’octubre i 19 d’octubre de 2019
  • Horari: 11:30 a 18:30h
  • Lloc: La Lleialtat Santsenca, carrer d’Olzinelles 31, Barcelona i Centre Social de Sants, carrer d’Olzinelles 30, Barcelona (tarda del 5 d’octubre)
  • Idioma: català i castellà
  • Places: 50, limitades fins a completar aforament
  • Esmorzar / Dinar: vegà
  • Preu: gratuït*
  • Inscripcions: Omplir el formulari d’aquest enllaç
    Es demana que la gent que s’inscrigui pugui assistir a les tres sessions ja que el curs té sentit en la seva globalitat.

=======
*El cost del dinar és de 36€ (12€ per dia) que haurà d’aportar l’assistent. En cas de tenir dificultats econòmiques, ATTAC Catalunya pot finançar el 50%. També hi ha l’opció de portar-se el dinar de casa. En qualsevol dels casos ens agradaria que el dinar el féssim tots plegats com a part de l’activitat.
========

Temari de les tres jornades

Primera jornada
Col·lapse: Anàlisi científic i social del futur present

Hora: 11:30 – 14:00
Ponent: Pedro Prieto

Context
El debat sobre el canvi climàtic ja no es mou en termes de si és real o no, o quin és el nivell d’incidència de les activitats humanes en aquest procés. Tot i un petit, però poderós, grup de negacionistes existeix un gran acord en torn al món científic sobre els canvis que els humans estem generant sobre el planeta.

La qüestió a aquestes alçades és saber quan arribarem (si no ho hem fet ja) al punt de no retorn. Si fa una anys es parlava del 2050 com la data clau, les últimes previsions ens apropen al 2030 o fins i tot abans. La nostra forma de vida haurà de canviar de forma irremeiable, fins i tot està en risc la pròpia supervivència de l’espècie sobre el planeta.

El consens sobre els efectes climàtics és bastant ampli, no només l’escalfament global, com a exemple de conseqüència més coneguda, també els canvis que es produïran a tots els nivells a la Terra. El que està sobre la taula ara mateix és conèixer quin serà l’impacte d’aquest col·lapse a nivell social i econòmic. 

Objectiu de la sessió

  • Conèixer què és el col·lapse i quins efectes tindrà sobre la societat. Què volen dir aquestes dates de ‘no retorn’ que estan sorgint?
  • Posar de manifest quines són les mesures, a través de les ODS, que ens proposen des del poder per aturar aquest col·lapse i debatre sobre els seus límits i contradiccions.
  • Comprendre quines transformacions (socials, ambientals, etc) es generaran sobre el planeta per arribar al col·lapse.

Continguts de la sessió
1.1 Col·lapse a nivell físic
1.2 Col·lapse a nivell social
1.3 ODS: part del problema

Activitat
“Amb tots els ets i ODS. Crítica als Objectius de Desenvolupament Sostenible”

Analitzarem com i per què les propostes de Nacions Unides (ODS), que s’han fet seves la majoria d’institucions i empreses, per afrontar les problemàtiques ambientals i civilitzatòries que s’han plantejat en la xerrada anterior són insuficients, contradictòries i fal·laços.

  

Primera jornada
Ecologisme Un viatge de l’activisme als consells d’administració

Hora: 15:30 – 18:30
Ponent: Samuel Martín-Sosa / Gala Arias (activitat)

Context
L’ecologisme és, segurament, el moviment polític i social sorgit al segle XX que més ha crescut i consolidat a Occident en els darrers anys.

Els efectes de la industrialització sobre el planeta es van començar a percebre a nivell global a partir de la segona meitat del segle XX i, a partir d’aquí, van sorgir els primers dubtes mediambientals sobre allò que anomenem progrés.

Moviments socials, partits polítics, empreses, governs…tothom ha col·locat a la seva agenda la causa ecològica com a prioritària, com a mínim sobre el paper i a nivell discursiu.

Però, és l’ecologisme un moviment transversal? Pot existir un ecologisme buidat d’ideologia? Els primers ecologistes eren percebuts com antisistemes, persones perilloses per l’ordre social. Què ha succeït perquè ara arribem, fins i tot, a parlar d’un New Green Deal auspiciat per Wall Street.

Objectiu de la sessió

  • Analitzar l’evolució de l’ecologisme des del seus inicis fins a la incorporació al sistema a través del capitalisme verd.
  • Comprendre els mecanismes que ha generat el sistema per fer de l’ecologisme un moviment amable i necessari des de la seva òptica.
  • Conèixer quins són els reptes de l’ecologisme per superar la seva mercantilització.

Continguts de la sessió
1.1 Evolució històrica de l’ecologisme
1.2 Ecologisme social
1.3 (De)Construcció de la ‘marca ecologisme’

Activitat
“Com la publicitat construeix el nou ecologisme de mercat”

En aquesta activitat posarem exemples i analitzarem la publicitat i les campanyes que es llancen en els mitjans de comunicació per part d’empreses i institucions. Des estratègies de «Greenwashing» fins campanyes governamentals de culpabilització de l’individu, afavorint l’activitat empresarial en la mercantilització de l’ecologisme i des-responsabilitzant-se de la problemàtica ambiental.

 

Segona jornada
Alimentació:  La crisi productiva global al teu plat

Hora: 11:30 – 12:30
Ponent: Gabriela Vázquez Macías

Context
Segurament l’alimentació és un debat secundari per part de la població a l’hora de parlar de col·lapse o de canvi climàtic, però sens dubte és un aspecte bàsic per la nostra supervivència.

La relació entre la situació actual i el menjar és d’anada i tornada. L’escalfament global o la desforestació generaran modificacions sobre com podem alimentar-nos, però alhora com ens alimentem genera tot un seguit de conseqüències sobre els ecosistemes i els animals amb els que convivim.

Els aspectes relacionats amb el transport, la indústria ramadera o la cura del territori es posen sobre la taula quan abordem no només què menjarem, sinó com produírem aquests aliments.

Objectiu de la sessió

  • Reflexionar sobre l’impacte actual del nostre model de l’alimentació.
  • Analitzar les propostes i els seus límits que des del mercat se’ns dibuixen de cara al futur: transgènics, menjar de laboratori, insectes,…

Continguts de la sessió
1.1 Relació model alimentació i col·lapse
1.2 Crítica a les alternatives tecnooptimistes del mercat

 

Segona jornada
Aigua: Un bé comú cada vegada més escàs

Hora: 12:45 – 13:30
Ponent: Míriam Planas

Context
El principal motor de vida del planeta i, segurament, la matèria primera que més conflictes ha causat al llarg de la història. El control i manteniment dels recursos hídrics sempre ha estat un punt primordial en qualsevol societat.

Els efectes del col·lapse sobre l’aigua que es dibuixen a nivell global són diversos: pujades del nivell del mar, sequeres, desglaç, pèrdua de vida marina, pluges torrencials, salinització de l’aigua potable…l’impacte social, ecològic i econòmic és innegable.

De moment les alternatives que se’ns plantegen són pedaços o directament, com el cas de les privatitzacions, estratègies de benefici econòmic particular del desastre.

Objectiu de la sessió

  • Posar sobre la taula els reptes que des de Catalunya i el Mediterrani haurem d’afrontar en la gestió de l’aigua en el futur proper.
  • Conèixer i desmuntar les alternatives que des del capitalisme ens ofereixen vinculades a la privatització, legislació i nous usos de l’aigua.

Continguts de la sessió
1.1 Impacte del col·lapse sobre l’aigua a casa nostra
1.2 Anàlisi dels efectes de la privatització com a solució

 

Segona jornada
Energia: Una (altra) transició traumàtica: dels fòssils a les renovables?

Hora: 15:00 – 16:00
Ponent: Luis González Reyes

Context
El proper esgotament dels combustibles fòssils ens porta a plantejar-nos quins altres tipus d’energia podríem fer servir per cobrir les necessitats socials que tenim. Es comenta que les anomenades energies alternatives (solar, eòlica, etc.) podrien substituir les fòssils sense més que fer la substitució d’unes per altres. S’afegeix que les energies alternatives són energies netes i renovables indicant que no generen residus.

En aquesta sessió ens plantegem si això és realment així. Les energies alternatives ¿cobririen totes les necessitats energètiques de la societat que ens hem imposat actualment ?. Si no és així, hauríem de plantejar-nos de què hauríem de prescindir amb l’objectiu de no superar el nivell energètic produït.

A més hi ha una altra sèrie de problemàtiques: Com hauríem de plantejar-nos el període de transició a les noves energies; possible dèficit de materials necessaris per implementar la tecnologia que exigeix ​​aquestes energies … els reptes van més enllà d’una ‘simple’ substitució de generació energètica.

Objectiu de la sessió

  • Reflexionar sobre les conseqüències econòmiques socials i polítiques de la substitució de les energies fòssils per altres tipus d’energia.
  • Reflexionar sobre els sectors econòmics que es veuran més afectats.
  • Pensar sobre els canvis que comportarà per a la nostra vida quotidiana.

Continguts de la sessió
1.1 Peak oil
1.2 Energies renovables i els seus límits
1.3 Transició energètica

 

Segona jornada
Materials: Del peak oil al peak everything

Hora: 16:15 – 17:15
Ponent: Luis González Reyes

Context
El focus sobre la lluita contra el canvi climàtic es sol centrar en cercar alternatives energètiques per tal de reduir la contaminació. La idea és clara: si aconseguim substituir tot el consum d’hidrocarburs per energies renovables podrem mantenir el nostre model de vida sense destruir el planeta.

Curiosament, alhora que la preocupació per la contaminació dels combustibles fòsils creix entre la població ens apropem al peak oil (si no l’hem superat ja). Així que el viatge d’un tipus d’energia cap a una altra sembla natural, d’una que contamina i s’esgota per una que no ho fa i és infinita.

Però aquest esquema tant senzill a priori deixa fora altres aspectes clau que cal abordar també de forma prioritària i en paral·lel: les matèries primeres que ens proporciona la Terra també són finites i el ritme de consum actual ens apropa a l’escassetat de moltes d’elles. És més, molts dels canvis cap a energies més eficients i renovables necessiten uns materials poc abundants a la natura.

A partir d’aquí el repte es multiplica i complica, ho podem canviar tot perquè tot segueixi igual?

Objectiu de la sessió

  • Reflexionar sobre les conseqüències econòmiques, socials i polítiques de l’escassetat de matèries primeres. 
  • Entendre que tots els canvis que se’ns proposen com a alternatives dins del sistema, associats principals a l’energia i el transport, afronten uns reptes que normalment no formen part del debat públic.
  • Comprendre fins a quin nivell els avenços científics tenen marge per millorar l’eficiència de les noves tecnologies que han de sorgir de la transició que tenim per endavant.

Continguts de la sessió
1.1 Peak everything
1.2 Residus i plàstics
1.3 Sobirania i materials

Activitat
“Desmuntem el cotxe elèctric, peça a peça”

El cotxe sempre ha estat un dels objectes de consum cabdal del sistema capitalista i un dels exemples més clars de com aquest ecologisme de mercat intenta donar respostes a la crisi ambiental. El problema és el que no s’explica dels límits que té aquesta nova tecnologia i que no resoldran ni els problemes energètics ni de materials que té el futur de la mobilitat.

 

 

Tercera jornada
Alternatives: Ecologisme social o barbàrie

Hora: 11:30 – 13:30
Ponent: Jorge Riechmann

Context
Davant del problema ecològic al que ens hem abocat dins del model capitalista (tant de canvi climàtic com de manca de recursos o petjada ecològica), se’ns plantegen diferents alternatives des de diferents àmbits socials i institucions. Algunes d’elles continuistes (capitalisme verd), d’altres reformistes (economia circular) i també algunes de rupturistes (decreixement, ecologisme social), que comportarien un canvi de paradigma social i global.

És innegable que la cerca de solucions és un dels reptes més grans que hem tingut com a espècie. No hi ha cap agenda pública o privada que no tingui entre els seus punts principals l’abordatge de la transformació que tenim per endavant.

Alguns són optimistes i consideren que la tecnologia i la ciència es trauran una solució a última hora, d’altres consideren que amb petits canvis estètics en tindrem prou per mantenir el nostre modus de vida i d’altres es situen en la necessitat de repensar-ho tot.

Objectiu de la sessió

  • Ens plantejarem la dicotomia de si és possible mantenir-se en sistemes socio-econòmics que es basin en el creixement econòmic
  • Analitzar els límits d’algunes propostes que es plantegen com a reformistes com l’economia circular
  • Conèixer alternatives transformadores com l’ecologisme social

Continguts de la sessió
1.1 La fi del creixement
1.2 Hi ha sortida sense ruptura? L’ecologisme social

 

Tercera jornada
Tancament: I què en fem de tot plegat?

Hora: 15:30 – 18:30
Ponent: ATTAC Catalunya

Resum
Després de 3 dies de reflexions i aprenentatge col·lectiu, aquesta sessió vol concretar, de manera col·lectiva, les respostes reals que des dels moviments socials podem oferir davant els discursos i “solucions” que el capitalisme verd ofereix al problema del col·lapse. 

Quins són els reptes que tenim com a societat per trencar la ideologia del capitalisme verd? Quines solucions hem de treballar a curt, mig i llarg termini? Quins propers passos hem de donar als diferents nivells d’incidència (individual, comunitari, administracions)?

Objectiu de la sessió

  • Concretar en propostes pràctiques les reflexions i coneixements adquirits durant les jornades. 
  • Avaluar les jornades de manera col·lectiva, per poder millorar a la següent edició i altres activitats. 
  • Crear un document resum de les idees generades pels assistents, per difondre’l a entitats i preparar una guia de resposta al capitalisme verd. 
  • Aclarir els possibles dubtes i/o generar més preguntes que deixen obert el camí cap a on hem de continuar treballant.

Activitats

  1. Plantejament de solucions i reptes

Treballarem conjuntament quines són les tasques que tenim per endavant a diferents esferes de la societat i en quan a terminis. La idea és que de forma col·lectiva puguem assenyalar aquelles àrees a treballar de manera prioritària.

  1. Conclusions de les jornades

Tancament i comiat fent una reflexió sobre quins punts es podrien millorar i quins aspectes han estat més interessats al llarg de les jornades.

 

Check Also

Sareb: el reflejo de un fracaso público

Sareb: el reflejo de un fracaso público

Casi la mitad de las viviendas de Sareb están vacías mientras miles de personas enfrentan …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *