Un dia trist per la democràcia

Comunicat conjunt de FAVB, Metromuster i Aigua és Vida

Ahir el plenari de l’Ajuntament de Barcelona amb els vots dels grups Popular, Ciutadans, Demòcrata, Socialista i la CUP ha impedit la celebració de dues consultes populars que havien obtingut les signatures legals per dur-se a terme.

El nou reglament de participació de l’Ajuntament que va ser aprovat per tots els grups municipals responen a una demanda del teixit associatiu de la ciutat, incloïa la celebració d’una multiconsulta anual i la possibilitat d’elaboració d’iniciatives ciutadanes. Ara, quan dues iniciatives havien assolit les condicions que demana el reglament, la majoria de partits al consistori han decidit invalidar la proposta amb arguments polítics i ideològics, sense explicitar les raons tècniques que, segons el propi reglament, és l’única causa que la pot impedir, tal com senyala l’article 74.3 “El Consell Municipal només pot denegar (la consulta d’Iniciativa Ciutadana) la seva realització si no s’adequa a l’ordenament jurídic”. El compliment d’aquest punt és consubstancial al sentit de les Iniciatives Ciutadanes perquè garanteix que amb la recollida de les pertinents signatures la ciutadania té el dret a la celebració d’aquestes consultes. Davant del flagrant incompliment del propi reglament, sol·licitem com entitats promotores d’aquestes consultes un informe a la Comissió d’Empara d’aquest procés participatiu i ens plantegem presentar un recurs per a la invalidació dels resultats del Plenari. No tan sols ahir va haver-hi un menyspreu a les 41.000 persones (26.000+15.000) que han signat la petició de les dues consultes, sinó que deixa en carreró sense sortida el futur de la Normativa de Participació al privar de garanties l’esforç de la ciutadania.

Un cop més la por a la democràcia, que la gent opini el que pensa d’una qüestió de rellevància municipal s’ha imposat front al respecte a les pròpies normes.

Aquesta resposta es fa més patent quan és conegut que aquestes mateixes multiconsultes s’han dut a terme a altres ciutats de l’estat, com és el cas de Madrid. És difícil esbrinar si aquest vot negatiu es deu només a una de les moltes maniobres que es fan uns partits als altres o està provocada perquè una de les consultes, la referida a la gestió de l’aigua afectava a uns interessos massa poderosos. En els dos casos el que han fet els que han votat en contra és atacar el reglament que ells mateixos havien aprovat, impedir que la població es pogués pronunciar. En definitiva un àtac directe a les formes i la cultura democràtica.

Som també conscients que el fet de preguntar per la gestió de l’aigua ha estat un element que ha generat molt nerviosisme en determinats grups de poder. La creació de l’empresa metropolitana de gestió de l’aigua va ser un procés opac declarat il·legal per la justícia de Catalunya (i ara està pendent d’un recurs al Tribunal Suprem), la demanda de municipalització està en plena expansió a tot Europa, i això fa trontollar un negoci molt suculent. Els darrers mesos hem assistit a una escalada d’accions per part d’Aigües de Barcelona per salvar el negoci. L’empresa ha estat darrere de molts dels recursos contra el reglament de participació, està desenvolupant una obscena i sofisticada campanya propagandística, no incompatible amb amenaces contra els qui opinem diferent. I ara és la gran beneficiària del vot del ple. Segurament que la negativa a la consulta sobre el “Canvi de nom de la Plaça Antonio López per Plaça Idrissa Diallo” ha estat la torna per camuflar el que és impresentable.

No ens rendirem, seguirem lluitant per la democràcia, pels drets de participació i per la defensa de l’interès públic.

11 abr 2018
aiguaesvida

 

Check Also

Sareb: el reflejo de un fracaso público

Sareb: el reflejo de un fracaso público

Casi la mitad de las viviendas de Sareb están vacías mientras miles de personas enfrentan …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *